Bryllupssauens siste time

Omringet av syngende bryllupsgjester står en sau og stirrer med store, gule øyne. Hva gjør den her på stuegulvet? Når tonene dabber av synger også sauens liv på siste verset.

- The sheep looks a little scared? sier Espen ute i den stekende solen på gårdsplassen i townshipen Guguletu en time tidligere. Foran ham ligger en stor sau med beina bundet i orange tau. Ulla er brungul og ikke helt som på Lambi-reklamen, øynene stritter og magen puster så den løfter seg raskt - inn og ut, inn og ut. Mens sauen ligger der og stresspuster, gjøres det klart til bryllupsfest.

- Don't worry, it is just breathing because it is hot, sier den kommende brudgommen. Sola skinner på Shai i dag, han har både sau til bryllupsgave og skal gifte seg med kjæresten han har hatt i over to år.

Shai (til venstre) er klar til bryllupsfest og til å gå løs på sauen, mens jeg og Espen Thoresen synes litt synd på den der den ligger og puster i varmen.

Shai's kommende kone har tatt plass i et hjørne av stua, i klær som dekker både kroppen og håret. Familie og venner flokker seg inn i det trange rommet. Og så føres bryllupsgaven til bruden inn. Øynene buler om mulig enda mer, og beina stritter imot mens flere menn drar sauen inn i rommet. Den skjønner like lite som de to norske gjestene som er i Sørafrikansk bryllup for første gang.

- Skal de drepe den i stua? Spør en forbauset Espen. En pastor roper på Xhosa, som er et av Sør-Afrikas elleve nasjonale språk. Vi forstår ikke hva han sier, men det er visst en viktig preken, for han roper så det spruter spytt på knærne mine der jeg sitter langs stueveggen. Så stemmer basstemmene i, damer og menn synger salmer av full hals så rommet dirrer. Når tonene dabber av synger også sauens liv på siste verset.

Det neste vi ser er en gulbrun sauehale som føres gjennom kjøkkenet og ut bakdøra til hagen. Jeg og Espen følger etter. Og der, på gresset ved utedoen ender den sine dager. Den legges i bakken av fire menn, og strupen kuttes over med kniv så blodet spruter til alle kanter. Og nei, det er ikke en scene fra en amerikansk splatter-film, vi er fortsatt i bryllup i townshipen Guguletu. Et bål fyres opp av gamle plastikkposer og planker, og dyret som for noen minutter tidligere satt og stirra på bruden i stua, blir partert og putta i en stor gryte.

Det går ikke lenge før sauen kommer tilbake i stua, ferdigkokt på et bål ute i hagen, og lagt på et fat til bruden som fortsatt sitter i hjørnet. Som Espen Thoresen ville sagt det: Hværsaagod-Takkskalduha!

I mellomtiden har jeg blitt forvist til kjøkkenet sammen med damene for å kutte poteter. For det er damejobb, får jeg vite. Vi forbereder tilbehør, mens det motsatte kjønn griller sauehode og gjør andre manneoppgaver. Etterpå sniker jeg meg ut til mennene i bakgården en liten stund. Men så får jeg beskjed om å gå tilbake til damene på kjøkkenet og i stua.

Så får hele selskapet smake på sauen. Denne dama takker ikke nei, og syntes for øvrig jeg drikker for mye vann, og at jeg burde spise mer kjøtt: "It is soooo good! Why are you not eating more? Eat more meat and drink less water!"

Bryllupsfesten går mot slutten og det er tid for posering. Brudeparet er fornøyd med dagen, sauen derimot, er nok ikke helt enig i at dette var et drømmebryllup. Hodet har nemlig blitt grilla og vaska i såpe, hjernen smurt utenpå for å trekke til seg såperester, før det blir kokt og servert. Bon appétit township style!


 

 

 
Welcome to my blog!
 

Hi! My name is Ida and I am a journalist for Norwegian Broadcasting who is living in Cape Town, South Africa. I would love to share my experiences from my life in the rainbow nation with you. On this blog, you can also find posts from my travels around the world.

 
  • Facebook Clean
  • Instagram Clean
  • RSS Clean

Rainbow nation living