LURENDREIERE OG KOKKELIMONKE

Det er mange som kommer til Cape Town og sier det er den vakreste byen i verden. Til dere som sveiper innom et par uker på ferie - I've got news for you.

Cape Town kan trollbinde enhver som ser denne utsikten. Men det lurer mye under den vakre overflaten.

Å drikke lokalproduserte bobler i solnedgang i steinrike Camps Bay, å vandre langs hvite sandstrender og skue ut mot Robben Island, ja det er livet. Men dagliglivet, det innebærer så mye mer i Cape Town. Det handler for eksempel å bli rundlurt, løyet til, rana og pressa for penger.

For en måned siden kjøpte jeg meg bil. Jeg stod på verandaen, så ned på mitt nye vidunder og tenkte "Dette er Sør-Afrika. NOE galt kommer til å skje med den bilen." To uker etter stoppa den midt på en av hovedveiene i byen. Bilforhandleren har hatt bilen på verksted i to uker. Når jeg ringer og vil vite hva som har skjedd, legger sjefen på når han hører stemmen min. Her for litt siden kjefta de på meg på telefonen og sa "Det er din feil at bilen er ødelagt, du vred om nøkkelen feil og må betale!". Jeg har til og med fått mannehjelp til å ringe, for det pleier å funke i Sør-Afrika. Men det nytter ikke. Og nå må jeg få meg advokat.

Min aller første sørafrikanske bil, som plutselig slutta å virke to uker etter at jeg kjøpte den. Min feil, sier forhandleren som vil at jeg skal betale reparasjonen.

For et par uker siden var jeg i parlamentet i Cape Town, der SABC, Sør-Afrikas svar på NRK, måtte svare for kraftige korrupsjonsanklager. "Hvorfor fikk en ansatt plutselig 64 % ekstra i lønn helt uten videre?" ville noen vite under høringa. Svaret fra tidligere styreformann i SABC, Ben Ngubane var at "Det var en helt vanlig lønnsøkning." Ingenting unormalt ved det, altså. Det hjelper heller ikke at landets president har over 700 korrupsjonsanklager mot seg og at over 290 milliarder rand har forsvunnet til korrupsjon de siste fem årene i Sør-Afrika. Når sjefen sjæl kan jukse, ja, da er det jo ikke så rart at en liten bilforhandler i Cape Town synes det er helt greit å prøve å svindle en kvinnelig utlending som skal kjøpe bil for første gang. Det hele er ganske skakkjørt, fra topp til bunn.

Tidligere styreformann i SABC, Ben Ngubane, svarer på korrupsjonsanklager i parlamentet. Foto: Esa Alexander

Så var det treningssenteret Virgin Active. Jeg brukte et halvt år på å få tilbake penger som treningssenteret hadde tatt fra bankkontoen min. De trakk dobbel pris av det som stod i kontrakten. Helseforsikringen som skulle betalt mellomlegget, jugde også over en lav sko.

Da jeg flyttet inn i huset jeg bor i, fikk jeg meg en annen kalddusj. Det er bare varmt vann i dusjen en time om morgenen og en time om kvelden. Det var ikke så gøy når jeg også fant ut at jeg ikke fikk lov å ha varmeovn. Om vinteren målte jeg 15 grader på rommet der jeg lå under tre tepper, en dyne og en sovepose og frøs. En gang var jeg så desperat etter varmt vann at jeg kokte ti fulle vannkokere med vann og helte oppi badekaret. Det ble sånn passe lunka.

Idag dro jeg på stranda for å koble av fra alle telefoner om advokater og reparasjon av bil. Jeg hadde tatt med meg lunsj, som jeg slet med å få i meg fordi jeg imorges fikk tannregulering. Da jeg endelig hadde fått teken på spisinga, løsna en parasoll hos naboen på stranda, traff meg i huet og strødde sand over salaten min. På stranda møtte jeg en gjeng svensker som ba meg å ta bilde av dem. "Pluggar du här? Vad kul! For en jättesnygg stad" og jeg tenkte at jo, det er sant. Men Cape Town er så mye mer enn sitt billedskjønne ytre.

Så kjære turist som besøker verdens vakreste by i to uker, den inneholder så mye mer enn bare skåling i lokale bobler og solnedganger. Den inneholder dagliglivet, som er ganske langt unna den velformede i-landsbobla. Den inneholder townships, og folk som bor i pappesker. Og løgner og kokkelimonke fra både presidenter og bilselgere. Og hverdager. Og det er vel egentlig det som er nærmest livet.


 

 

 
Welcome to my blog!
 

Hi! My name is Ida and I am a journalist for Norwegian Broadcasting who is living in Cape Town, South Africa. I would love to share my experiences from my life in the rainbow nation with you. On this blog, you can also find posts from my travels around the world.

 
  • Facebook Clean
  • Instagram Clean
  • RSS Clean

Rainbow nation living